Blommiga björnbärskakor



Mördeg:

3 1/2 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 st ägg

Blanda alla ingredienserna och låt degen vila en halvtimme på sval plats.
Tryck sedan ut degen i små metallformar.

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 st äggvita
björnbär (frysta el färska)

Riv mandelmassan och vispa upp äggvitan till ett löst skum (vispa för hand vitan skall inte bli hård som till marängsmet utan bara lite luftig). Blanda mandelmassa och äggvita och fyll formarna med blandningen.

Tryck ner ett björnbär i mitten av varje kaka och grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.



Det blev lite deg över så då gjorde jag några fina rosor!



Receptet kommer från boken Söta saker av Therésia Erneborg.

Ett kort med allt i ett

Har gjort ett nytt kort där man stoppar i grattishälsningen i själva kortet.







Idén till detta har jag fått av min vän Pia, en riktig ispirationsbomb.

Löv

Marken börjar bli täckt av löv här på Ekåsen.




Inte GI

Bakade goda kakor i dag, inget för bantare men man kan ju ta en liten bit.



Brownies med pakannötter

300 g mörk choklad
200 g smör
4 st ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
150 g pekannötter

Ostsmet
200 g färskost av philadelphiatyp
1/2 dl socker
1 st ägg
1 msk vetemjöl

Smält choklad och smör

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner den smälta chokladen och smöret.
Tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Blanda ner pekannötterna.

Vispa ihop ingredienserna till ostsmeten.
Häll chokladsmeten i en smord och mjölad form 20 x 30.
Fyll på med ostsmeten, blanda lätt med en kniv.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 min.
Låt svalna på galler och ställ i kylen i minst 1 tim.
Skär kakan i rutor.

Jag bakade utan nötter och det gick ju bra.


Hösten

Hösten har kommit!





Just nu finns det gott om äpplen i trädgårdarna.



Det finns många som vill dela med sig, tack för det.




En skolåda



En skolåda förvandlades till en presentask.


Tårta

En chokladkaka blev en Evatårta eftersom mamma tyckte jag skulle bjuda henne och pappa på kaffe i går.



Chokladkaka

2 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, och rör ner det växelvis med det smälta smöret och mjölken.
Grädda kakan i 175 grader ca 30 min.

Dela kakan och tag en burk nutella mellan.

Blanda lite florsocker, kakao och vatten till glasyr.

Och det viktigast av allt grönt strössel över annars blir det ingen Eva tårta ;-).

Severas med vispad grädde och konserverad frukt el liknande.

RSS 2.0