Blommiga björnbärskakor
Mördeg:
3 1/2 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 st ägg
Blanda alla ingredienserna och låt degen vila en halvtimme på sval plats.
Tryck sedan ut degen i små metallformar.
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 st äggvita
björnbär (frysta el färska)
Riv mandelmassan och vispa upp äggvitan till ett löst skum (vispa för hand vitan skall inte bli hård som till marängsmet utan bara lite luftig). Blanda mandelmassa och äggvita och fyll formarna med blandningen.
Tryck ner ett björnbär i mitten av varje kaka och grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Det blev lite deg över så då gjorde jag några fina rosor!
Receptet kommer från boken Söta saker av Therésia Erneborg.
Ett kort med allt i ett
Har gjort ett nytt kort där man stoppar i grattishälsningen i själva kortet.
Idén till detta har jag fått av min vän Pia, en riktig ispirationsbomb.
Idén till detta har jag fått av min vän Pia, en riktig ispirationsbomb.
Löv
Marken börjar bli täckt av löv här på Ekåsen.
Inte GI
Bakade goda kakor i dag, inget för bantare men man kan ju ta en liten bit.
Brownies med pakannötter
300 g mörk choklad
200 g smör
4 st ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
150 g pekannötter
Ostsmet
200 g färskost av philadelphiatyp
1/2 dl socker
1 st ägg
1 msk vetemjöl
Smält choklad och smör
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner den smälta chokladen och smöret.
Tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Blanda ner pekannötterna.
Vispa ihop ingredienserna till ostsmeten.
Häll chokladsmeten i en smord och mjölad form 20 x 30.
Fyll på med ostsmeten, blanda lätt med en kniv.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 min.
Låt svalna på galler och ställ i kylen i minst 1 tim.
Skär kakan i rutor.
Jag bakade utan nötter och det gick ju bra.
Brownies med pakannötter
300 g mörk choklad
200 g smör
4 st ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
150 g pekannötter
Ostsmet
200 g färskost av philadelphiatyp
1/2 dl socker
1 st ägg
1 msk vetemjöl
Smält choklad och smör
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner den smälta chokladen och smöret.
Tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Blanda ner pekannötterna.
Vispa ihop ingredienserna till ostsmeten.
Häll chokladsmeten i en smord och mjölad form 20 x 30.
Fyll på med ostsmeten, blanda lätt med en kniv.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 min.
Låt svalna på galler och ställ i kylen i minst 1 tim.
Skär kakan i rutor.
Jag bakade utan nötter och det gick ju bra.
Hösten
Hösten har kommit!
Just nu finns det gott om äpplen i trädgårdarna.
Det finns många som vill dela med sig, tack för det.
Just nu finns det gott om äpplen i trädgårdarna.
Det finns många som vill dela med sig, tack för det.
En skolåda
En skolåda förvandlades till en presentask.
Tårta
En chokladkaka blev en Evatårta eftersom mamma tyckte jag skulle bjuda henne och pappa på kaffe i går.
Chokladkaka
2 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, och rör ner det växelvis med det smälta smöret och mjölken.
Grädda kakan i 175 grader ca 30 min.
Dela kakan och tag en burk nutella mellan.
Blanda lite florsocker, kakao och vatten till glasyr.
Och det viktigast av allt grönt strössel över annars blir det ingen Eva tårta ;-).
Severas med vispad grädde och konserverad frukt el liknande.
Chokladkaka
2 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, och rör ner det växelvis med det smälta smöret och mjölken.
Grädda kakan i 175 grader ca 30 min.
Dela kakan och tag en burk nutella mellan.
Blanda lite florsocker, kakao och vatten till glasyr.
Och det viktigast av allt grönt strössel över annars blir det ingen Eva tårta ;-).
Severas med vispad grädde och konserverad frukt el liknande.