Till en servitris
Malins kokoskaka
Detta är en kaka som jag bakade mycket på 80-talet, i min receptbok heter den
Malins kokoskaka.
Det var för några veckor sedan som en kompis frågade efter receptet på en kaka
som hon beskrev som denna men nu heter den visst Fantomenkaka.
Jag har varit sugen på den sedan dess och i dag fick jag tid att baka. Håll tillgodo
med bilder och recept om det är nytt för er.
4 st ägg
6 dl strösocker
150 gr rumsvarmt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
Vispa ägg och socker, vispa sedan ner smör.
Sikta i kakao vanilj och salt.
Sist mjöl.
Bred ut smeten i en klädd låmgpanna (inte ända ut i kanterna).
Glasyr
200 gr kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 1/2 dl vispgrädde
75 gr smör
Blanda allt till glasyren och sjud på svag värme ca 5 min.
Bred på glasyren och grädda tills kakan blir ljusbrun.
200 grader ca 15 min.
Snickerskakor
Ingredienser, 1 plåt:
2 dl sirap
1 burk jordnötssmör (ca 350 g)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
5-6 dl krossade cornflakes eller 10 dl rice crispies
200-250 gram blockchoklad
Gör så här:
1. Häll jordnötssmör, sirap, vaniljsocker och strösocker i en kastrull och värm ihop till en smet. Den ska inte koka. Var noga med att smeten inte blir bränd.
2. Blanda kokos och krossade cornflakes (eller rice crispies) i en skål.
3. Blanda ner jordnötsblandningen i skålen och rör ihop allt till en jämn smet.
4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper eller på en form. Smeten ska vara ca 2-2,5 cm tjock.
5. Smält blockchokladen i ett vattenbad eller i microvågsugnen och bred ut den över smeten.
6. Låt kakan stelna i kylen.
7. Ta ut kakan ur kylen och skär den i bitar. Skär mindre bitar om du vill göra godis eller större bitar om du vill göra kakor (ungefär 2x2 cm är lagom).
8. Förvara kakorna i kylen och ta fram dem 10 min innan servering.
Bröllopskort
Här kommer några smakprov.
Marängpaj med hallon curd
Ingredienser
125 g smör½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Hallon curd:
250 g hallon
1 ½ dl grädde
1 dl florsocker
1 ½ msk Maizena
25 g smör
Marängtopp:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Gör så här
den i en pajform, picka med en gaffel och ställ i kylen i minst 30 minuter.
Förgrädda i 10 minuter, 175º, i mitten av ugnen.
Blanda grädde, florsocker och hallon. Ge ett snabbt uppkok under vispning. Tillsätt Maizena utrört i lite vatten och sjud någon minut. Krämen tjocknar snabbt. Ta av från värmen och rör ner smöret.
Hallon curden ska vara avsvalnad innan den fylls i pajskalet så gör den i god tid. Den kan stå färdig i kylen och håller upp till en vecka. Det går även bra att frysa den. Mängden räcker till 2 pajer men är även god som fyllning i mjuka kakor, muffins, tårtor eller i hemgjord glass.
Vispa äggvitorna styva, tillsätt sockret lite i taget.
Bred ut hälften av hallon curden i det förgräddade pajskalet och klicka toppar av marängen. Strö över mandelspån.
Grädda ca 25 minuter tills marängen fått färg. Observera att marängen endast blir spröd på ytan och "seg" inuti.
Låt svalna innan servering, den är även god kall.
Muffins med kräm
2 st ägg
2 1/2 dl socker
vispas
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
blandas och röres i
100 gr smält marg el smör röres i
175 grader ca 15 min
kräm
100 gr smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde
smält smör och blanda i resten
koka ihop tills det tjocknar ca 5 min.
Klicka i krämen när muffinsen kommer ur ugnen.
Ask
Sofia fick den och skall lägga fröpåsar i.
Våfflor hos mamma.
Här kommer hennes finfina recept, håll tillgodo.
Våfflor
2 st ägg
1 1/2 hg smält marg
4 dl mjöl
4 dl vatten
3 msk socker
3 tsk bakpulver
Svart vitt kort
Det var en instoppsficka med en tags som man kan skriva en hälsning på
eller ha den till bokmärke.
På tal om bokmärke så fyllde bibliotekarien på jobbet år i går
grattis AnnCartin.
Ny kamera
Det firar vi med lite hjärtliga kattkort.
22 år
Vi hade lite förfest i går och åt god tårta.
Den var jättegod, blev ni sugna får ni göra ett besök här http://www.soderstromsconditori.se/
GRATTIS PÅ DIN DAG MALIN!