Chokladkaka med nötknäck
Ingredienser
100g smör eller margarin
3dl strösocker
1.5dl vetemjöl
4msk kakao
1.5tsk vaniljsocker
1krm salt
2st ägg
200g blandade hackade nötter
Knäckglasyr
1dl strösocker
1dl ljus sirap
1dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
1tsk smör el margarin
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter
Hacka nötterna grovt. Smält sedan matfettet till kakan
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsättsedan det smälta matfettet och äggen och rör smeten slät
Bred ut smeten jämt och strö över nötterna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min, då ca 5 min återstår blanda samman socker sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull
Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något i 3-4 min.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett rör om till slät konsistens
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare 7 min eller tills glasyren börjar bubbla.
Servera med grädde och mixade jordgubbar.
Ja, den kakan var verkligen fantastiskt god, det kan jag intyga!